Jaarstukken 2019

Programmaplan

Eigentijds besturen en netwerken

Wat hebben we ervoor gedaan?

Interactief werken
In 2019 zetten we verschillende stappen in het interactief werken. De basis vormt hiervoor het vastgestelde koersdocument Interactief Werken: “Samen aan de Slag” dat we in 2019 met elkaar vaststelden. Doel van dit document is het verder professionaliseren van zowel bestuur als organisatie in het interactief werken. Het koersdocument brengt focus en geeft richting aan een ontwikkeling intern, om vervolgens voor onze inwoners effect te realiseren.

De ambitie die in dit koersdocument is afgesproken is de volgende:

  • In 2020 zijn we in staat om in elke beleidsontwikkeling, vraagstuk of uitdaging bewust de mate van participatie, volgens de participatieladder, te kiezen en helder te communiceren;
  • In 2021 is bij beleidsvorming meedenken de standaard;
  • In 2021 zijn we bewust bezig met en leren we voortdurend van alle interactieve processen waarbij gekozen is voor meebeslissen of meedoen volgens de participatieladder.

Dit koersdocument is doorvertaald naar een “Werkwijzer burgerparticipatie”. Deze werkwijzer biedt handvaten voor beleidsmedewerkers, projectleiders, adviseurs, procesregisseurs en bestuurders binnen de gemeente Leudal in het toepassen van burgerparticipatie bij projecten, processen en vraagstukken.Uitgangspunt hierbij is dat de mate en manier van participatie aan dient te sluiten op de opgave. Soms zoeken we mensen op straat op, soms organiseren we avonden en soms kiezen we voor participatie via digitale ontmoetingsplaatsen.

Ook is in 2019 ingezet in het opleiden en begeleiden van collega's in deze manier van werken. Denk hierbij aan meerdaagse cursussen voor beleidsmedewerkers maar ook aan intervisiebijeenkomsten waarbij gezamenlijk wordt nagedacht over concrete dossiers.

Al deze inspanningen leiden uiteindelijk tot beter en meer interactief samenspel met onze inwoners. Deze stappen zijn niet altijd even tastbaar, maar hebben wel een duidelijk effect in uiteindelijke resultaten. Een gezamenlijk ontwikkelproces voor zowel ons als gemeente als voor de samenleving. Enkele voorbeelden waarin het interactief werken goed vorm is gegeven is het traject om te komen tot een nieuwe strategische visie "Mooi Leven in Leudal", het accommodatiebeleid en het beleid voor de huisvesting arbeidsmigranten.

Strategische visie "Mooi Leven in Leudal"
In 2019 startten we met het strategische visieproces "Mooi Leven in Leudal". We gingen in 2019 met veel inwoners in gesprek over wat Mooi Leven in Leudal nu en in de toekomst is. Deze gesprekken doen we op verschillende manieren en op verschillende plekken. Zo spraken we inwoners op de markt in Roggel, gingen we met vrijwilligers in gesprek tijdens een wandeling door het Leudal en spraken we kinderen tijdens een gezellige winterkindermiddag.

In de bestuurlijke hoofdlijn is gesproken over het doel, het proces, de aanpak en de samenhang met andere visies. De werkwijze in dit traject is vooruitstrevend en geeft vorm en inhoud aan onze ambities in het interactief werken. We bepalen als gemeente niet zelf onze koers, we gaan in gesprek met onze samenleving en partners om gezamenlijk een toekomstperspectief te creëren. De vele gesprekken met inwoners worden zowel door de gemeente als de inwoners zelf als positief ervaren. Door op een laagdrempelige manier met elkaar het gesprek te voeren en ideeën uit te wisselen, ontstaan enthousiasme en mooie toekomstperspectieven.

Interactief besturen
In 2019 zetten we gezamenlijk stappen in het bestuurlijk samenspel. In samenspel met de raad, griffier, het college en de ambtelijke organisatie is gesproken over een nieuw vergadermodel voor de gemeenteraad. Helaas heeft dit niet tot een nieuwe structuur geleid. Wel leidde het tot reflectie en bewustwording over de manier van vergaderen, het samenspel en de rol van de samenleving hierin.

De raadswerkgroep Omgevingswet / Buitengebied in Beweging is succesvol. Samen zetten we de noodzakelijke stappen in voorbereiding op de komst van de omgevingswet. Een omvangrijke transitie die een andere manier van werken, besturen en besluiten vraagt. Ook rondom andere thema’s komen raadsleden, commissieleden, collegeleden, griffier en ambtelijke organisatie steeds meer samen om in gezamenlijkheid de uitdagingen op te pakken. Denk aan sessies rondom de strategische visie “Mooi Leven in Leudal”, het accommodatiebeleid, beleid huisvesting internationale werknemers enzovoorts.

Inherent aan het thema interactief besturen is het meebewegen met de ontwikkelingen in de samenleving. Dat maakt dat een aantal concrete actiepunten zoals opgenomen in de begroting 2019 op een andere wijze zijn ingevuld. Zo is de evaluatie Ôs Dörp niet uitgevoerd, maar zijn veelgehoorde aandachtspunten integraal meegenomen in nieuwe participatietrajecten. Ook de doorontwikkeling dorpsplatforms is niet afgerond, maar blijft voortdurend aandacht vragen. De intenties van de BouWtoer zijn geland in de aanpak van de strategische visie “Mooi Leven in Leudal”.

Regionale Samenwerking
Leudal werkt intensief samen met andere overheden. Zo werken we op veel beleidsvelden samen met andere gemeenten in Midden-Limburg, Noord-Limburg en over de landsgrenzen in België en Duitsland. Maar ook de contacten met de provincie Limburg en het Rijk zijn goed.

In 2019 evalueerden we de Samenwerking Midden-Limburg (SML). Hieruit blijkt dat de wil en noodzaak om samen te werken hoog is. Echter de samenwerking levert nu nog vaak onvoldoende rendement en tastbaar resultaat op. De samenwerking bestaat te veel uit overleg en te weinig daadkracht.

Op basis van deze evaluatie is in de regio een vervolgproces opgepakt. Dit heeft ertoe geleid dat 7 januari 2020 een bestuursconferentie plaatsvond met alle colleges van Midden-Limburg.

Gezamenlijk hebben de colleges uitgesproken:

  • Door te gaan met wat goed gaat;
  • De intensivering van de samenwerking met Noord-Limburg te onderzoeken;
  • Twee projecten te benoemen waarmee we concreet aan de slag gaan:
    • Integrale aanpak van transities in ruimtegebruik en landschap;
    • Internationale werknemers.

De structuur van SML is volgend aan de inhoud en wordt op basis van de ingezette koers ontwikkeld (vorm volgt inhoud).

Wat heeft het gekost?

Co-creatief beleid.Interact. werken/best

(bedrag x 1.000)

Primitieve begroting 2019

Begroting na wijziging 2019

Geboekt 2019 t/m periode

Realisatie - begroting

Lasten

1.433

1.542

1.601

59

Baten

-1

-1

0

1

Mutatie reserves

0

0

0

0

Deze pagina is gebouwd op 06/05/2020 10:13:20 met de export van 06/04/2020 14:40:04