Jaarstukken 2019

Programmaplan

Jeugdzorg

Wat hebben we ervoor gedaan?

Voor het stelsel Jeugdhulp geldt dat er vele (wettelijke) verwijzers zijn. Dit betekent dat gemeenten maar beperkt invloed hebben op de instroom naar de gespecialiseerde Jeugdhulp. In de gemeenten Midden-Limburg West lopen twee pilots ter intensivering van de samenwerking met huisartsen, waarvan één in Leudal:

  • Pilot Huisartsen Haelen

In november 2019 startte een pilot in Haelen. Voor de periode van een jaar werken huisartsenpraktijk Deckers uit Haelen en het CJG-ML intensiever met elkaar samen. Concreet betekent dit dat een Praktijkondersteuner Huisarts-Jeugd (POH-Jeugd) een dagdeel per week ondersteuning biedt bij opvoeden en opgroeien. Het verwachte resultaat hiervan is dat laagdrempelig jeugdhulp en huisartsenzorg effectiever met elkaar verbonden worden. Doordat de huisarts iets anders te bieden heeft aan patiënten met psychosociale klachten, is de verwachting dat er minder doorverwijzingen zijn naar gespecialiseerde hulpverlening. Tevens wordt onderzocht of het actief benaderen van patiënten voor preventieve thema’s het bereik en het effect van preventie vergroot.

  • Toegang door Gecertificeerde instellingen

De gecertificeerde instellingen (GI’s) werken nog niet goed vanuit de transformatiegedachte. Hierover vond een intensieve verkenning plaats. Dit heeft geleid tot de afspraak met de GI’s om een transformatieplan met elkaar te gaan maken. In oktober 2019 startte een casusonderzoek. Dit onderzoek geeft handvaten voor de inhoud van het transformatieplan. Het meer kostenbewust toegang verlenen door de GI’s moet een van de uitkomsten zijn.

  • Integraal werken

In 2019 startte het uitvoeringsplan een goede toegang tot zorg en ondersteuning in het sociaal domein. Het doel is onze inwoners beter te helpen bij hun zorg– en ondersteuningsvragen op een manier die past bij hun persoonlijke situatie en mogelijkheden. Hierbij hoort een lokaal georganiseerde toegang die laagdrempelig en vraaggericht is. De inzet in de komende periode is gericht op het verankeren van een aantal zaken in de huidige structuren:

  • Hulp- en dienstverlening op basis van een gezamenlijke visie;
  • Integrale aanpak zonder financiële drempels;
  • Nieuwe inzichten betrekken over stress-sensitieve dienstverlening;
  • Duidelijke regievoering.

Hierbij onderzoeken we hoe door een betere integraal samenwerking, de hulp- en dienstverlening efficiënter en korter (en daarmee goedkoper) kunnen uitvoeren.

Wat heeft het gekost?

(bedrag x 1.000)

Primitieve begroting 2019

Begroting na wijziging 2019

Geboekt 2019 t/m periode

Realisatie - begroting

Lasten

Baten

Mutatie reserves

-35

0

0

0

Deze pagina is gebouwd op 06/05/2020 10:13:20 met de export van 06/04/2020 14:40:04